Octrooirecht

Wat is octrooirecht?

Het octrooirecht (buiten de juridische wereld ook wel met ‘patentrecht’ aangeduid) gaat over de bescherming van uitvindingen. Je zou het ‘de tank’ van de intellectuele-eigendomsrechten kunnen noemen: de montage is moeizaam, het heeft een beperkte wendbaarheid, maar de vuurkracht kan enorm zijn.

Hoewel deze vergelijking misschien wat simpel is, zit er zeker een kern van waarheid in. Een octrooi vraag je namelijk niet zomaar even aan. De verlening is een lang en specialistisch proces. En wanneer je eenmaal een octrooi hebt, dan is de bescherming heel precies vastgelegd. Je kunt anderen dus niet zomaar verbieden een uitvinding toe te passen ‘die enigszins in de buurt van het octrooi komt. Pas als een product of werkwijze volledig binnen het beschermingsbereik valt, kan ertegen worden opgetreden. Maar de impact die een octrooi in dat geval kan hebben, is dan ook erg groot. De rechthebbende kan namelijk bijna iedere vorm van gebruik of exploitatie verbieden – en dat tot wel twintig jaar lang.

Onze dienstverlening

Speyer heeft ruime ervaring op het gebied van octrooirecht, van aanvragen tot aanvallen, en van handhaven tot licentiëren.   

Onze dienstverlening in enkele voorbeelden:

  • advies over bescherming
  • aanvragen en onderhouden van octrooien in de EU en de VS
  • adviseren en procederen in octrooirechtelijke conflicten
  • licentie-overeenkomsten
  • overeenkomsten van overdracht  
  • octrooistrategie

Afspraak maken?

Artikelen over octrooirecht

Een vraag over octrooirecht?

Stel ons uw vraag en wij contacteren u zo snel mogelijk

Scroll naar top